Papanie a bumbanie
Souvlaki, souvlaki, souvlaki... (čítaj ako suflaky) Toto slovo slyšíme na každém kroku a kolegové nám ho stále doporučovali. Tak jsme neváhali, ochutnali a
propadli tomu. Je to vlastně gyros v pita chlebu s tzatziky, rajčaty, cibulí a někde i s hranolkami. Na Rodosu se z toho stala naše
každodenní večeře, ale přesto nejlepší a největší souvlaki jsou u nás v Aténách.
Pre upresnenie, je dosť možné, že v našich (rozumej československých) zemepisných šírkach si človek pod pojmom gyros predstaví také to krájané mäso,
čo sa točí na zvislých griloch a podáva sa v ázijských reštauráciach so slížami alebo v žemli. Pravda to síce je, ale... Keď sme si vypýtali souvlaki,
tak v Aténach nám dali gyros v pite. Raz sa nám ale stalo, že sme dostali grilované mäsové kocky, akoby ražniči. Potom sme sa deciek v škole spýtali,
aký je medzitým všetkým rozdiel. Takže: gyros, prekvapivo, je odvodený od základu slova - točiť sa, alebo točenie alebo tak. Takže gyros je naozaj grilované
mäso na zvislom grile. Souvlaki sú kocky mäsa grilovaného na špajličke. Takže teraz už vieme, že si máme pýtať gyros v pite a nie suvlaki, pretože gyros je mňam.
Kúsok pod našou ulicou majú dobré souvlaki za 1,80 €. Nepýtajte sa ma, čo je kebap :-)
Ďalšia typická vec pre Grékov - sú blázni do kávy. Možno ani nie tak do klasickej teplej, varenej, ale studenej - frappe, freddo na rôzne spôsoby, ľadová káva atď.
Pijú ju všade a stále. Ráno ideme okolo deviatej do školy a kaviarničky a fast"drinky" sú plné ľudí popíjajúcich kávu. Pijú ju v autách, na motorkách (síce to
snáď nie), na prednáškach, v práci, proste všade. Kofeín koluje v krvi Grékov. Dobré frappe sa dá zohnať okolo eura, fredo je drahšie.
|